Jak postupovat při koupi ojetého auta krok za krokem

1. Stanovení ceny

Velmi praktické je stanovit cenu, za kterou auto chcete pořídit, podle toho se vám otevře více nebo méně možností. Obecně platí pravidlo, že za více peněz získáte více muziky, včetně lepšího technického stavu vozu. Ale jsou i výjimky, že dražší nemusí být vždy lepší, především záleží na vhodném výběru typu auta a značky pro konkrétní potřeby. Cenu je samozřejmě možné a někdy i nutné odladit v průběhu koupě, ale stanovení alespoň orientační ceny velmi usnadní proces koupě.

2. Výběr modelu a typu vozu

Nejdříve je potřeba si ujasnit jak a kde budete auto využívat, podle toho zvolit správný typ karoserie, velikost, druh převodovky, pohon a vhodnou motorizaci. Každá značka a model má své výhody a nevýhody, ať už se jedná o cenu, kvalitu, komfort, praktičnost, prestiž a podobně.

3. Průzkum trhu

Ověření, zda je možné koupit požadované auto v dobrém technickém stavu do stanoveného finančního limitu. Technický stav z inzerátů samozřejmě poznat nelze, ale je možné předpokládat, že když má auto najeto určitý počet kilometrů a je určitého roku výroby, že by bylo možné takové auto koupit v dobrém technickém stavu koupit. V případě, že si tím nejste jistí, vyplatí se obrátit na odborníka: www.autoproverka.cz

4. Vyhledání auta

Mezi prodávanými auty jsou velké rozdíly, ať už se jedná o výbavu, počet kilometrů, rok výroby, servisní historii nebo počet pojistných událostí. Proto je vhodné hledat minimálně v celé České republice a vybrat si auto podle vlastních představ v co nejlepším technickém stavu. Díky koupi auta v perfektním technickém stavu můžete ušetřit náklady za servis a také starosti s ním spojené, proto se vyplatí zajet pro auto i napříč celou republikou a neomezovat se například jen na výběr ve svém okresu. Jelikož se u auta většinou jedná o vyšší pořizovací cenu a také nemalé provozní náklady, je velmi důležité nepodcenit jeho výběr a vybrat si to nejlepší.

5. Kontaktování prodejce

Našli jste ideální auto, nyní je čas zjistit o autě co nejvíce. Na co se zeptat prodejce před jeho návštěvou?

1) Zda je inzerát stále aktuální, protože vůz může být už v rezervaci a nebo prodán. Nebo také někteří prodejci inzerují fiktivní auta, aby nalákali kupujícího a mohli nabídnout jiné horší auto pod záminkou, že je inzerovaný vůz právě ve zmiňované rezervaci apod.

2) V případě většího autobazaru se zeptejte na které pobočce auto mají. Ne vždy souhlasí adresa v inzerátu se skutečnou lokací vozu.

3) Zeptejte se na VIN kód, jestliže není v inzerátu nebo není celý. V případě, že by prodejce odmítl VIN kód vozu sdělit nevyplatí se dále zajímat o toto auto. VIN kód není osobní údaj a je nutnost ho znát k možnosti prověření vozu.

4) Dále se můžete zeptat na servisní historii, zda bylo auto bourané nebo lakované a následně si tyto informace ověřit podle jeho VIN.

5) V neposlední řadě si ověřte výbavu, která je pro vás důležitá, někdy se stane, že udělá prodávající v inzerátu chybu a tak by vás mohlo čekat na místě nemilé překvapení.

6. Ověření historie vozu podle jeho VIN kódu

Prověření historie ještě před návštěvou autobazaru / prodejce. Na základě VIN kód je možné získat informace o najetých kilometrech, pojistných událostech, servisní historii, zda je auto v policejním pátrání atd. Díky těmto informacím se budete moci rozhodnout, zda se vyplatí vyrazit na fyzickou kontrolu vozu a nebo ne.

Nejzákladnější prověření historie je možné získat zdarma ze záznamů STK zde: Kontrola tachometru

Podrobnější informace o historii vozu zde: Zkontroluj si auto

7. Kontrola technického stavu

Pokud nejste odborník(ice) určitě se vyplatí nechat si zkontrolovat technický stav vozu kvalifikovaným technikem. Dozvíte se tak veškeré informace o technickém stavu, na základě kterých se budete moci rozhodnout, zda se vyplatí vůz kupovat nebo se poohlédnout po jiném.

Více o kontrole technického stavu v našem článku zde: Kontrola technického stavu vozu

V případě, že žádného technika, který by vám auto zkontroloval neznáte, naleznete ho zde: AUTO prověrka

Nahoru